Barnmat - vad är rätt och fel?

Har suttit och googlat barnmat nu, bl.a. på forum och det är kanske dumt? Vad man ska och inte ska ge en 6-månaders och hur ofta. Enligt vissa ska man nog inte göra så mycket mer än att laga mat och mata dem. Herregud, jag blir helt matt när jag läser detta. Eller är jag bara lat? Mat klockan 8,10,12,14,16, 18, 20 (typ, i alla fall MAX 2,5h mellan målen enligt vissa) och sen sova hela nattten... Och helst ska man laga all mat själv, ekologiskt, inte steka, inte gröt/välling mer än 2 gånger/dag, om de ens ska dricka välling(?), babymackor (?), inga kryddor, göra egen gröt, varmrätt och efterrätt, mellanmål, ersättning - till 8 månader?, plockmat, inte spenat (men det har de i barnmatsburkarna här)... Jag som inte ens kan komma på vad vi ska äta till lunch.
Igår fyllde Isa 6 månader. Så nu får hon gröt på morgonen, ett mål mat på dagen och välling på kvällen och så ammar jag däremellan och fortfarande ungefär 2 gånger på natten (som jag tänkt att vi skulle träna bort). Det får duga ett tag nu tror jag. Det känns ok att amma ett tag till. Hur gör/har ni gjort?

Kommentarer
Postat av: Stinis

Tycker det låter mycket konstigt att man ska låta det gå max 2,5h mellan. Varför det liksom?

Med Iris så funderade jag inte så mycket på det hela utan lagade lite själv när jag hade någon grönsak eller köttbit över och köpte lite grann. Nu har hon ju alltid gillat att äta riktig mat så det har ju bara varit att köra på. Nu vid 10½ månad så äter hon i princip allt och jag funderar inte jättemycket på om det är lite salt eller socker i maten, lagom och gott är bäst anser jag. Sen är det väl bäst att följa deras matentusiasm.

Hur har du gjort med välling förresten? Ger du ersättning med cereales el. köper du med dig från Sverige? Och allt bra annars? =)

2010-10-24 @ 10:55:18
Postat av: Carolina

Hej!Halkade in på din blogg och kände att jag vill dela med mig av mina tankar kring barns mat. Jag jobbar som dietist på Semper, men är även mamma till en 1-årig liten kille. Vet du; jag håller med dig! Det är mycket tyckande just kring mat och måltider och det kan lätt bli mer jobbigt än skoj och mysigt. Personligen tycker jag man ska lyssna till sig själv, och till sin familjs situation. Man gör vad som funkar hemma helt enkelt. Är det barnmatsbrukar som är det enklaste; kör på det. Blir det snabbmat ibland; helt okej! Förstår du hur jag menar? Jag brukar försöka tänka att det jag som förälder kan göra är att erbjuda hyfsat varierad kost och så är det upp till mitt barn att välja hur mycket det vill äta vid varje mål. Nu är din söta Isa så liten än, och jag tycker hon äter helt perfekt för sin ålder.Svenska livsmedelsverket rekommenderar följande måltidsordning för ett barn mellan 6-8 månader:Bröstmjölk efter barnets egen rytm och vid måltiderna

1 huvudmål

1-2 gröt- eller vällingmål.Så Isa äter ju alldeles perfekt!Om du vill kika lite mer på vad jag tycker så kolla på www.familjeliv.se och sedan Fråga experten. Där, under Barndietisten, hittar du mig!Allt gott!

2010-10-25 @ 13:22:03
Postat av: Ingrid Bergenström

Hej! Så kul att läsa din blogg tycker jag,du skriver bra!!! Hoppas ni har de toppen,de verkar vara hur mysigt som helst! Jag ville bara säga att jag köper ganska mycke barnmat till Rut, å hon verkar inte må särskilt dåligt av de ;).... Har läst någonstans oxå att tex. gröt är bra att köpa för de svårt att få in allt som ska va med om man gör de själv, tror de va något om järn m.m. Jag blir oxå helt matt när man läser om sånt där. Tycker även de e ganska bra så länge dom måste äta väldigt mosat, då vet man att dom inte får i sig för stora bitar. Men har tänkt att nu när Rut börjar äta mer bitar så blir de enklare att laga själv. De e mina tankar om mat.... Ha de bäst! kramar Ingrid

2010-10-25 @ 13:47:24
Postat av: Linda & Edith

Hello!!!

Kände likadant med Edith ett tag! Håller med Semper dietisten!!

Nu när hon är ett år så är det lite lättare, hon äter så gott som all mat vi äter, men inte jättemycket salt osv. Hon vägrar äta mat från barnmatsburkar nu, hemlagat âr bäst!

Blodpudding, korv, fiskpinnar och russin är favoriterna just nu ;)Laga storportioner, dela upp och frys in så blir det enklare! Vill man ha mindre bitar med tex mosade ärtor eller något kan man frysa in i istärningsformar, enkelt att tina och enkelt att variera sig!! Sen så tror jag inte att bebisar behöver jättestor variation i matväg, inte än iaf ;)

Kram från oss :)

2010-10-25 @ 23:59:57
Postat av: Carolina (igen)

Jag känner igen det där. Min kille vill helst sitta och plocka med maten själv. Nåde den som vill mata honom med en sked! :)I början är det ju bra att INTE variera maten allt för mycket; man vill ju se att barnet inte reagerar med någon allergi eller liknande och därför kan det bara vara BRA att äta samma rätt ett par, tre dagar på raken. Det gör ingenting.Hej hej!

2010-10-26 @ 11:52:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0